Instagram Travel Thursday | Kaipuu kauas poisMarraskuun teemana Instagram Travel Thursdayssa on matkailun värit. Mikäli olet käynyt Matkailoja -blogin Instagram -feedissä, huomaat aika nopeasti, että yksi väri toistuu siellä ylitse muiden. Joko vaatteissani tai maisemassa.

Anse Vatan ranta Uudessa-Kaledoniassa
Anse Vatan ranta Uudessa-Kaledoniassa hurmasi väreillään.

Rakkauteni väreihin

Väri, jota etsin matkoillani, on syaani eli sinivihreä, turkoosi, aqua. Monta nimeä maailman ihanimmalle värille. Rakkauteni heräsi ensimmäisellä Kreikan -matkallani vuonna 2007, jolloin Halkidikin niemimaan vesi sädehti ja kimmelsi auringon valossa. Ennen sitä en muuten käyttänyt turkooseja vaatteitakaan. Ajattelin, ettei se väri sovi minulle. Olin väärässä, kyllä sopii.

 

Torreviejassa
Punta Priman ranta Torreviejassa ei houkutellut uimaan, mutta se väri!

Turkoosi oli Pantonen vuoden väri vuonna 2010 ja tuolloin Pantone Color Instituten toimitusjohtaja ja väripsykologi Leatrice Eiseman kuvaili turkoosia (vapaasti suomentaen)

”väriksi, joka herättää meissä haaveilua ja ajatuksia pääsemisestä jonnekin kauas.”

Ja tottahan se on. Luulisin, että näistä kuvistakin herää ihana kaipuu meren ääreen.

Playa Blanca, Lanzarote
Playa Blancan rantaviivaa Lanzaroten saarella. Uimareita ei jouluaattona juurikaan näkynyt, vesi oli jo aika viileää.

 

Tuosta ensimmäisestä Kreikan -matkasta alkaen minulla on jatkuva kaipuu lämpimien vesien ääreen. Rannoille, joiden hiekat hohtavat ja hehkuvat kutsuen rentoutumaan. Rantalomista olen kirjoittanut aiemminkin, voit lukea aiemman rakkaudentunnustukseni täältä.

Rakkauteni risteilyihin

En ole koskaan asunut aivan meren rannalla ja matkoillakin asumme harvoin ihan rannan tuntumassa. Hintakysymys. Voimme aivan hyvin kävellä hieman pidemmän matkan rannalle ja maksaa majoituksesta parisataa euroa vähemmän.

Ehkä juuri siksi nautin niin paljon risteilyistä. Meri ympäröi laivaa joka puolelta ja kimmeltelee auringossa turkoosin eri sävyissä.

 

Tyynimeri
Keskellä Tyyntämerta. Voyager of the Seas -aluksen parvekkeelta otettu kuva. Suosittelen perähyttiä kaikille, jotka haluavat nähdä maisemia.

 

Maaliskuun risteilyllämme olimme välillä tuntikausia parvekkeellamme. Meni monta päivää, kun maata ei näkynyt lainkaan. Keskellä merta oli aika pieni olo.

Loikoilimme aurinkotuoleissa, ihailimme maisemaa ja hämmästelimme, kuinka aava ja säkenöivän kaunis meri voi olla.

 

Vanuatu
Vanuatun Mystery Island ei risteilysatamana innostanut, mutta näitä kuvia jaksan katsoa lumoutuneena.

 

Sädehtiikö Itämeri?

Valitettavasti en koe samaa sykähdyttävää iloa Itämerta katsellessa. Itämeren rehevöityminen on iso ongelma ja surullista on, että muun muassa rakastamani risteilyalukset lisäävät Itämeren kuormitusta. Paljon on jo tehty, jotta jätevesiä ei lasketa suoraan mereen, mutta paljon on vielä tehtävääkin.

John Nurmisen säätiö on aloittanut Puhdas Meri  – kampanjan, jonka tavoitteena on terve Itämeri. Kampanjan radiomainokset ovat aika pysähdyttäviä, niissä nimittäin kerrotaan, että Itämeri on kuollut.

Onneksi ei sentään vielä. Pienellä, 10 euron lahjoituksella, pystyy Itämerestä poistamaan 50 kg sinilevää. Minä osallistuin ja lahjoitin tuon kympin tänään, tee sinä samoin!

 

Ankka uima-altaassa
Tämä pikkuinen ankka piti minulle seuraa Portugalissa.

 

Nyt jatkan haaveiluani sukelluksesta turkoosin siniseen veteen. Onko muuten sattumaa, että uima-altaiden pohja maalataan usein turkoosilla maalilla? Enpä usko.

(Huomasitko muuten, että blogiani voi seurata myös Bloglovin -sivustolla?)


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou -matkablogi.

18 thoughts on “Instagram Travel Thursday | Kaipuu kauas pois

 1. Näitä IGTT-postauksia lueskellessa tuntuu että onen suosikkiväri on juurikin tuo sininen, turkoosi tms. Itsekin pyörittelin ajatusta sinisävyisestä jutusta, mutta irroittelin kuitenkin monenlaisilla väreillä. Sininen on kyllä yksi reissuväri ja myös reissulta paluun väri.

  1. Sarsa, huomasin saman! Aika hauskaa, mutta ehkäpä se turkoosi voimakkaimmin vie ajatukset jonnekin kauas.

 2. Tärkeä tieto Itämeren tilasta. Minä lahjoitin jo hetki sitten oman kymmeneuroiseni.

  Turkoosi on sellainen hyvän mielen väri. Siitä tulee aina hyvälle tuulelle.

  1. Mahtavaa, Anna! Tämä oli niin hyvä tilaisuus tuoda tuo kampanja esille, koska väkisinkin ajatukset siirtyivät kotivesiin noiden turkoosien unelmien jälkeen. Ehkä Itämerestä ei ikinä tule ihan turkoosia, mutta toivottavasti hieman puhtaampi.

 3. Ketäpä turkoosi vesi ei viehättäisi, ai että! Ehkä kaikkein mahtavin turkoosi vesi löytyy mielikuvissani Malediiveilta. En ole sinne vielä päässyt, mutta pitää varmaan joskus käydä katsomassa paikan päällä, onko niin upeaa kuin kuvissa. 🙂

  1. Malediivit siintää omissa haaveissanikin, Jenni! Sitä en tosin tiedä, pääsynkö sinne koskaan, mutta ainahan voi – ja kannattaa – unelmoida.

 4. Vanuatu ja tyyneltä mereltä otettu sateenkaarikuva, kyllä jaksaisi noissa maisemissa tuijotella ihanaa turkoosia maisemaa. Tosiaan aika moni lähtenyt turkoosilla ja sinisen sävyisillä fiiliksillä tähän väriteemaan. 😀
  Lahjoitus lähtee myös itämerelle!

 5. Kunpa me osaisimmekin vaalia näitä turkooseja vesiämme. Thaimaassa teki pahaa kun rannalla korallien lomassa killui roskia. Kyllä se sininen näemmmä on meille tärkeä elementti. Erityisesti lomilla.

  1. Sari, niinpä. Jotenkin ne roskat tuntuu vielä pahemmalta meressä ja rannalla kuin jossain urbaanissa kaupunkiympäristössä.

 6. Turkoosi aiheuttaa kyllä kaipuuta jonnekin kauas ja lämpimään. Ei ihme, että SAS:in lennoilla peittojen ja muun tilpehöörin väri on turkoosi 😉 Aivan huikeita sävyjä olet ikuistanut. 🙂

  1. Kiitos, Noora! Ei oo muuten yhtään sattumaa sekään, että meillä on sekä makuuhuoneessa että keittiössä turkoosi tapetti. Siihen väriin ei kyllästy.

 7. Tuo risteilyn perähytti on varmasti erinomainen tapa nauttia maisemista! Tästä jutusta tuli mieleen oma ensimmäinen Karibian risteilyni keväältä eikä varmasti ollut viimeinen 🙂

  1. Aika harvalla varmaan jää risteilyt yhteen, Rami. Vähän arvelutti tuo perähytti, koska sinne oli aika pitkä matka aina kävellä, mutta reippaan kävelyn jälkeen pääsi ISOLLE parvekkeelle, johon mahtui helposti kaksi aurinkotuolia ja tilaa jäi vielä ylikin.

 8. Toinen risteilyfani täällä ilmoittautuu! Karibialla, PAnaman kanavassa, Välimerellä ja läntisessä Afrikassa olen risteillyt. Mutta äkkiseltään sanoisin, että Tyynenmeren-risteilysi ehkä voittaisi ne kaikki meneen tullen. Näytti niiiiin ihanalta!

  1. Annika, suosittelen todellakin lämpimästi Tyynenmeren-risteilyä! 12 yön risteily meni ihan liian nopeaan.

 9. Jos lomaa pitäisi kuvailla yhdellä värillä, tulisi mieleen varmasti ensimmäisenä turkoosi! Kaunis väri, enkä ihmettele yhtään, että se on lempivärisi. Tuo viimeinen kuva on aivan ihana 🙂

  1. Terhi, hyvin kiteytetty. Turkoosi = loma. Ja kiitokset, rakastan kylpyankkoja. Suurin harmitukseni kotona onkin, että meillä ei ole kylpyammetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.