Viininpunainen iltapäivä | Yalumba Wines, Barossa Valley

*Tämän vierailun meille tarjosi Yalumba Wines.

This visit was sponsored by Yalumba Wines.

Kuten muutkin päivät, niin myös päivämme Barossassa siirtyi iltapäivään ja lähdimme kohti viimeistä etappiamme, Yalumban viinitilaa. Yalumba on Australian vanhin perheomisteinen viinitila, jossa viisi sukupolvea Smithin ja Hill-Smithin sukua ovat tuottaneet viinejä etelä-Australian viinialueilla.

 As all days, so did our day at Barossa turn into afternoon and we headed towards our last stop of the day, Yalumba Winery. Yalumba is Australia’s oldest family owned winery where five generations of Smiths and Hill-Smiths have produced wines in the South Australia’s wine regions.

Yalumban tynnyripaja 

Vierailumme aluksi pääsimme tutustumaan tynnyrintekijöiden tiloihin. Ainoastaan neljä viinitilaa maailmassa tekee itse omat tynnyrinsä ja Yalumba on niistä ainut eteläisellä pallonpuoliskolla. Olimme liikkeellä sen verran myöhään, että käsityöläiset olivat jo lopettaneet työnsä, mutta oli todella mielenkiintoista tutustua myös tähän osaan viinitilan elämää. Harmittaa todella, että unohdin ostaa kotiin juustolaudan, joita tynnyrintekijät tekevät lisätyönään.

At the start of our visit, we saw the cooperage area. Only four wineries in the world make their own barrels and Yalumba is the only winery in the southern hemisphere to have its own cooperage. We were there a bit late in the afternoon and the coopers had already gone home but it was very interesting to learn about this important part of wine making as well. I’m just a bit annoyed that I forgot to buy a cheese board made by the coopers, it would have been a perfect souvenir. 

Tynnyrien sisäpuoli paahdetaan ennen käyttöä.

The inside of the barrels is toasted before use.

Mukava matkamuisto, eikö vain?

A nice souvenir or what?

Kellarin uumenissa

Tynnyreiden jälkeen lähdimme viinikellarien viileyteen. Olen kuvitellut, että ainoastaan punaviinit kestävät pitkää varastoimista, mutta Yalumban kellarissa oli myös todella vanhoja riesling-pulloja, vanhimmat 1910-luvulta. Yalumban kellareissa on jokaisesta sadosta pulloja ja niiden laatua tarkkaillaan säännöllisesti.

After the cooperage, we cooled ourselves in the wine cellar. I’ve always imagined that only red wines endure long storing but there were some really old bottles of riesling in Yalumba cellars, the oldest were from the early 20th century. There are bottles of each harvest in the cellars and the quality is constantly monitored.



Yalumba Signature -viinit 

Perhetilan merkitys näkyy erityisen hyvin Yalumban Signature -viinissä. Joka vuosi valitaan henkilö, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut Yalumban tilalla. Hän saa kunnian kirjoittaa nimensä sen vuoden tynnyriin ja viinipulloihin. Oppaamme Joanna Jeffries kertoi, että kyseessä on suuri kunnianosoitus ja uuden Signature -sarjan henkilön paljastus on koskettava hetki viinitilalla.

The significance of a family owned winery can especially be seen in Yalumba Signature series. Each year they choose a person who has made a significant contribution to the life at Yalumba. He or she gets to write their name in the barrel for that year’s harvest. Our guide Joanna Jeffries told us that it is a huge honour for the chosen and the revealing of the chosen one is a touching moment at the winery.

Maisteluhuoneessa 

Kellarista siirryimme maistelutilan puolelle ja seuraamme liittyi viinintekijä Natalie Cleghorn. Hän kertoi meille Yalumban Y-sarjasta, joka on tehty erityisesti ruoan kanssa yhdisteltäväksi, esimerkiksi vuoden 2014 viognier sopii täydellisesti Eggs Benedict -annoksen kanssa. Emme päässeet maistelun yhteydessä testaamaan tätä väitettä, mutta ehkäpä sitten taas kesällä… Y-sarjan viinien on tarkoitus olla uskollisia rypäleelle eli shiraz on juuri niin tyypillinen kuin voi olla. Shirazin ominaisuuksista voi käydä lukemassa vaikkapa tästä Winederlustingin artikkelista.

After the cellar, we went to the tasting room and there we met winemaker Natalie Cleghorn. She told us about the Yalumba Y Series which is all about combining food with wine, for example 2014 Viognier goes perfectly with Eggs Benedict. We didn’t have a chance to test this in the tasting room but maybe later in the summer… Y Series is designed to be true to the grape so shiraz is just as typical as it can be. You can read about shiraz characteristics in this Winerderlusting article.

Tässä vaiheessa iltapäivää Steve odotteli meitä jo takaisin autolleen, joten jouduimme maistelemaan viinejä ehkä hieman tiheämmässä tahdissa kuin olisimme toivoneet. Maistelun jälkeen kävimme viinitilan kaupan kautta ja kotiin lähti kaksi pulloa odottamaan niiden arvoista hetkeä, ehkäpä avaamme toisen 15-vuotishääpäivänämme (reilun neljän vuoden kuluttua…)

At this point of the afternoon, Steve was already anxiously waiting us in his car so we had to taste our wines at a bit hastier pace. After the tasting, we took a quick detour to the winery shop and bought two bottles to take back home to wait for a moment worthy of such fine wines. We probably will open one in our 15th wedding anniversary (in about four year’s time).

Hienoja hetkiä siis jälleen ja oli mahtava tutustua Yalumban viinitilaan ja viineihin. Kaikki viinitilavierailumme olivat hyvin erilaisia, mutta yhteistä niille oli vieraanvaraisuus, jolla meidät otettiin vastaan ja tietenkin rakkaus australialaisia viinejä kohtaan.

We had some fine moments – once again – and it was magnificent to get to know Yalumba winery and wines. All our winery visits were very different but the combining aspect was the hospitality toward us and – of course – the love for Australian wines.




Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *