Vinaka Fidzi: Päivä maustetilalla

Fidzisaarten toinen kohteemme oli Suva, Fidzi-saarten pääkaupunki. Ostimme jälleen valmiin retken laivayhtiöltä, koska retki houkutteli kovasti: vierailu fidziläisellä maustetilalla. Retkikuvauksessa lupailtiin myös kosketusta paikalliseen kulttuuriin.

 

Palmuja

 

Oppaamme Kiti odotteli meitä bussissa heti laivasta poistuessamme. Kohteenamme oli siis Fiji Spice Gardens Wainadoin sademetsässä. Kiti kiitteli meitä siitä, että toimme viileän päivän mukanamme, näin viileää ei ollut aikoihin. Lämpötila tosin oli +26 astetta, me suomalaiset puhuisimme hellepäivästä.

 

vaniljaa kasvamassa puiden rungoilla

 

Vanilja

 

Maustetilalla kävimme oppaan kanssa kierroksella ja näimme muun muassa, miten vanilja kasvaa. Vanilja on kiipijäkasvi, joten se tarvitsee aina jonkun tukikasvin, jonka ympärille se kasvaa. Vaniljatankoja saadaan ainoastaan naaraskasveista, mutta viljelijä tietää vasta 7-vuotiaasta kasvista, onko kyseessä naaras- vai uroskasvi. Uroskasvi tuottaa pelkkiä kukkia, mutta niitä tarvitaan naaraskasvien pölyttämiseen. Yhtä urosta kohden tarvitaan kymmenen naarasta ja seurueemme miehet hieman hymähtelivät tälle faktalle.

 

Palmuja

 

Lounaaksi söimme perinteisessä lovossa eli maauunissa grillattua ruokaa. Folioon käärityt ruoat laitettiin kuumien hiilien päälle ja peiteltiin lehdillä. Kaiken annettiin kypsyä parisen tuntia. Kun lovoa alettiin avata, tuoksu oli sanoinkuvaamattoman upea. Tarjolla oli perunoita, bataattia, taaroa ja kanaa. Ruoka oli yksinkertaista ja äärettömän herkullista. Jälkiruoaksi saimme tuoreita hedelmiä.

 

Lovo

 

 

Lovo

 

 

Oman lisänsä toi tunnelma. Pieni maustetila on perheyritys ja se näkyi vierailumme aikana varsin hyvin. Koko perhe oli kerääntynyt viettämään palmusunnuntaita yhdessä ja nauttimaan lovon herkuista ja yhdessäolosta. Nyt me pääsimme hetkeksi osaksi heidän sunnuntaitaan.

 

 

Lähikuvaa maustetilalta

 

Kun tuli aika lähteä, koko isäntäväkemme asettui jonoon ja halusi kätellä tai halata meitä. Minä en ainakaan tässä vaiheessa kokenut olevani enää vain turisti, vaan vieraana heidän perheessään. Jos saisin palata takaisin minne tahansa, tämä maustetila olisi listan kärjessä. Ei ehkä nähtävyyksiensä vuoksi, vaan tunnelman.

 

Sokeriruoko

 

Tuliaisiksi maustetilalta ostin meille kotiin vaniljaa sekä muskottipähkinöitä. Joka kerta, kun käytän niitä, palaan mielessäni tuohon päivään keskelle huumaavan vihreää tropiikkia.

Fidzin kielestä vielä sen verran, että jos olet aikeissa matkustaa saarille, opettele kaksi sanaa. Bula tarkoittaa elämää, mutta sitä käytetään tervehdyksissä, sillä kerrotaan, jos jokin on hyvää ja sillä toivotellaan maljoja. Tätä todellakin kuuli joka paikassa. Toinen hyödyllinen sana on vinaka eli kiitos. Bula mai vinaka Fidzi! Mahtava kohde, upeita ihmisiä.


Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookissa suunnittelen kaikenlaista, innostun milloin mistäkin ja jaan risteilyjuttuja ja viinivinkkejä. Instagramin puolella pääsee seuraamaan matkoja reaaliajassa ja fiilistelemään menneitä. Twitteristä minut löytää ainakin maanantaisin #matkachatin aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *