Ihanat siskokset Oasis ja Allure of the Seas, osa 1: Central Park, Royal Promenade ja Boardwalk

Turussa rakennetut – aikoinaan maailman suurimmat – risteilylaivat Oasis ja Allure of the Seas ovat sen verran samanlaisia, että päätin esitellä niiden parhaat puolet samalla kertaa.

Oasis of the Seas valmistui vuonna 2008 ja sen sisaralus Allure of the Seas vuonna 2010. Risteilin Allure of the Seasilla jouluna 2013 juhlimassa nelikymppisiäni ja Oasis of the Seasilla lokakuussa 2018 ihan muuten vaan. Tai siis syyslomailemassa.

Central Park

Central Park

Oasis-luokan aluksissa erityistä on laivan tilojen jako seitsemään naapurustoon. Erikoisin ja omasta mielestäni ihanin näistä on Central Park. Kahdeksannen kannen keskellä on siis puisto, jonka laidalla on erikoisravintoloita, liikkeitä ja kahvila Park Café.

Kun astut ulos ilmastoidusta hissiaulasta ihan oikeaan puistoon, ei voi muuta sanoa kuin vau. Ihan oikeat puut, köynnökset ja kukat kasvavat keskellä risteilyalusta. Tunnelmaa lisäävät lintujen ja kaskaiden äänet pienistä kaiuttimista.

Central Park

Iltaisin puisto on kauneimmillaan. Valot ovat täällä selvästi himmeämmät kuin muualla laivassa ja ainakin Oasiksella oli iltaisin jousikvartetti konsertoimassa keskellä puistoa. Tunnelma oli kuin unesta – eihän tällaista voi olla laivalla.  St Maartenilta puistoon eksyi perhosia ja pari lintua salamatkustajiksi. Eipä haitannut tunnelmaa yhtään, tosin eläimet saattoivat hieman ihmetellä, mihin ovat joutuneet.

Royal Promenade

Royal Promenade

Sisäänkäynti laivalle sijoittuu keskelle Royal Promenaden hulinaa ja Central Parkin rauhan sijaan täältä löytyy menoa ihan aina. Café Promenade on auki 24/7, joten jos sattuu tulemaan nälkä tai ihan vaan tekee mieli jotain pikkusuolaista tai makeaa, niin suuntaa vitoskannelle.

Royal Promenade

Itse tosin tykkäsin enemmän Sorrenton pizzapaloista ja satunpa tietämään, että äitini hiippaili puoli yhdeltä yöllä hakemaan pari palaa pizzaa, koska miksipäs ei? Maut vaihtelivat päivittäin ja pizzapohja oli juuri sopivan rapea mun makuun. Gluteenitonta pizzaakin olisi saanut tilaamalla, sitä ei kuitenkaan testattu.

Royal Promenade

Royal Promenadelta löytyy myös parhaimmat alennusmyynnit. Joka päivä oli erilaisia tarjouksia ja jos Royal Caribbeanin mainospaidat on sun juttu, niin odota viimeiseen päivään. Silloin niitä myydään 50 prosentin alella.

Rising Tide Bar

Aika hulppea keksintö on myös Royal Promenaden ja Central Parkin väliä kulkeva hissibaari (vai baarihissi, hmmm…) Hissi kulkee just sopivan hitaasti, jotta ehtii nauttimaan vaikkapa martinin tai Karin suosiman viskin on the rocks. Jouluaamuna 2013 joulupukki ja tontut laskeutuivat hissillä kannelle ja toivat lahjoja.

Boardwalk

Kannen 6 peräosassa on kolmas naapurusto Boardwalk. Yhtäkkiä fiilis muuttuu rentoon huvipuistomeininkiin ja ihan ensimmäisenä näkyy karuselli. Tähän karuselliin saa aikuisetkin mennä, mutta koska mulle tulee AINA älyttömän huono olo karusellissa, en oo testannut tätä(kään) karusellia. 

Karuselli

Vieressä on hodarimesta, josta saa nakkisämpylöitä eri makkaroilla ja lisukkeilla. Gluteenitonta sämpylää ei löydy, mutta ihan vinkkinä: ne makkarat siinä parasta on, joten tilaa hodarisi ilman sämpylää.

Jenkkifiilistä lisää Johnny Rocket’s, hamppariravintola suoraan 1950-luvulta. Ainakin ulkoisilta puitteiltaan. Johnnyn hampparit ei kuulu risteilyn hintaan, mutta ravintolassa saa syödä kunnon aterian paksun pirtelön kanssa hintaan $7,95.

Ja sitten tullaan mun kakkossuosikkiin Oasis-laivoilla: Aqua Theater on täsmälleen niin upea miltä näyttää. Aqua Show yhdistää taitouintia, ilma- ja trampoliiniakrobatiaa ja uimahyppyjä. Pari hyppyä tulee alas 18 metrin korkeudelta ja ainakin meidän lokakuun risteilyllä tuulet olivat kannellakin sellaiset, että meikäläistä ei noihin korkeuksiin olisi saatu.

Aqua Theater

Vinkiksi sanon, että varaa liput ekaan mahdolliseen Aqua Show -näytökseen. Mikäli se perutaan tai siirretään (kuten usein käy tuulen tai voimakkaan merenkäynnin vuoksi), on mahdollista nähdä tämä fantastinen esitys myöhemmin.

Meillä meinasi käydä todella huonosti tämän esityksen kanssa. Eka esitys siirrettiin viimeiseen risteilypäivään ja sitten sekin peruttiin. Onneksi onnistuttiin yhtenä iltana pääsemään standby -paikoilta sisään.

Lisää laivaesittelyjä on tulossa, kunhan on aikaa niitä kirjoitella. Jätä kommentti, jos tykkäsit (tai jos et tykännyt.)

LUE LISÄÄ RISTEILYISTÄ:


11 thoughts on “Ihanat siskokset Oasis ja Allure of the Seas, osa 1: Central Park, Royal Promenade ja Boardwalk

 1. Tää on jännää miten eri ihmisillä on erilaiset intohimon kohteet. Olemme olleet jos oikein laskin kuudella risteilyllä, mutta yhtään niistä ei ole valittu laivan vaan pelkästään reitin takia. Tavallaan olisi jopa kiva joskus päätyä näille uusille, isoille, upeillekin laivoille, mutta ne päätyvät yleensä niille yleisimmille reiteille Karibialla ja kun Karibian olemme jo lähes riittävällä tarkkuudella nähneet, niin emme sitten taida ”päästä” näille laivoille koskaan. Tosin tästä jutusta ei edes selvinnyt, että missä näillä laivoilla on tullut seilattua, mutta jos risteilylaivat on se intohimo, niin eihän sillä niin väliä olekaan 🙂
  (Ihan positiivisessa hengessä, meidän intohimommehan on maabongaus ja siihenkin joskus risteily on hyvä vaihtoehto.)

  1. Kiitos, Pirkko, kommentista. Aloin itsekin miettiä, kumpi merkitsee enemmän: reitti vai laiva. Ja kuten totesit, reittivaihtoehtoja on ikävän vähän. Välimerellä oikeastaan kaksi pääreittiä ja Karibialla läntinen/itäinen hieman eri komboilla.

   Kyllä mä taidan tosiaan syttyä laivoista. Hassua tajuta se tästä sun kommentista.

  1. Kiitos, Päivi, kommentista! Risteilykuume on vaarallinen tauti, eikä ainakaan laannu ekan risteilyn jälkeen.

  1. Meitä lomailijoita on moneen lähtöön. Jotkut innostuvat risteilyistä hieman enemmän, toiset vähemmän. Kiitos kommentista!

 2. Huomasin saman kuin Pirkko aiemmin, että missäs nämä laivat seilaavat? 🙂 Tässä ilmenee se vanha ”ei päämäärä, vaan se matka” -hokema hyvin. En ole suurilla risteilyaluksilla käynyt, kokisin sen kyllä mielelläni, haluasin ylittää Atlantin tms. Tosin tulen helposti merisairaaksi, joten en tiedä, miten paljon isoilla merillä aallot heiluttaisi laivaa – onko sinulla kokemusta?

  1. Oasis of the Seas risteilee talvikauden Karibialla ja ensi kesän Välimerellä, täytynee lisätä se seuraavaan postaukseen. Ja olen todella matkapahoinvointinen ihminen: voin pahoin ihan kaikissa kulkuneuvoissa. Lokakuun risteilyllä oli melkoinen aallokko, mutta laiva ei keinunut juuri ollenkaan.

 3. Minulla on hyvin samanlaiset ajatukset kuin Pirkolla. Ehdottomasti risteilyt kohteet edellä. Allurella olen kyllä ollut, ja onhan se hieno, mutta minulle ei oikeastaan ole ollut merkitystä, millainen kippo on ollut. Saman asian ne kuitenkin ajavat, ja lopulta käytän esimerkiksi ohjelmapalveluja todella vähän. Esimerkiksi Panaman kanavaan nuo suuret ja kauniit eivät mahdu ennen laajennuksen valmistumista. Myönnän kyllä, että seuraavalla risteilylläni itse kippo on reittiä tärkeämpi, mutta koko risteily luonteeltaan ihan erilainen, kun lähdetään purjelaivalla Thaimaan vesille.

  1. Kiitos kommentista, Annika! Meidän risteilyillämme kohteet pysyvät samoina, esim. St Maartenilla olimme jo kolmatta kertaa. Risteilyajankohdat kun ovat aina joko koulujen hiihto-, syys- tai joululomilla. Nytkin meillä on varattuna kaksi risteilyä (eri varustamoilla), joilla on täsmälleen sama reitti. Jos valitsisin risteilyn reitin mukaan, jäisi moni reissu tekemättä.

   Tuo purjehdus Thaimaan vesillä kuulostaa upealta, mutta olen sen verran merisairas, että en taitaisi itse rohjeta lähteä moiseen.

 4. Melkoisen hulppean näköistä näyttää laivoilla olevan. Itse kun en laivoista ymmärrä mitään, valintani kohdistuisi reittiin. Muutaman kerran matka ollut harkinnassa mutta aika näyttää milloin toteutuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.