Mystery Island, Vanuatu: pelkästään turisteille

Risteilystämme Tyynellämerellä on jo aikaa, mutta näitä saarijuttuja en ole täällä julkaissut (vanhan blogin puolella kyllä). Aloitan päivästämme Vanuatun Mystery Islandilla. Pitäköön tällä kertaa länsimaisen nimensä, kun koko saari muutenkin oli pelkästään länsimaista hedonismia varten.

 

Mystery Island, Vanuatu

 

Mystery Island on siis asumaton saari Vanuatun saarivaltiossa ja kuten aiemmassa kirjoituksessani arvelin, ei siellä ollut juuri muuta tekemistä kuin rannalla makoilu ja valokuvien ottaminen. Upeita kuvia tulikin. Rannan hiekka oli isorakeista ja valkoista ja merivesi uskomattoman turkoosia, kirkasta ja lämmintä. Rannalla ainoastaan me risteilijät.

 

Mystery Island, Vanuatu

 

Mystery Island, Vanuatu

 

Laivayhtiö oli  järjestänyt juomapisteitä rannalle ja mikäs siinä, kuumana päivänä kylmä drinkki palmun alla varjossa maistui taivaalliselta. Muuten alkoi vähitellen tulla hieman kalvava olo omatuntoon – tässä paratiisissa ei ollutkaan aivan niin mukavaa kuin olisi luullut.
Mystery Island, Vanuatu
Mikä siis tässä lähes maanpäällisessä paratiisissa oli vialla? Täydellinen päivä rannalla sai hieman ikävämpiä piirteitä, kun kävimme saaren ”torilla”. Saarelle oli meitä varten rakennettu kojuja, joissa muilta saarilta tulleet asukkaat myivät kaikkea mahdollista sarongeista koruihin, muovihelyistä lippiksiin. Perheiden lapset leikkivät kojujen lattioilla odottaen meidän lähtöämme ja kotiinpääsyä.
Mystery Island, Vanuatu
Teimme ostoksia, jotta paikalliset saisivat edes jonkun palkan vaivoistaan, ja lähdimme kohti laituria. Matkalla kokonainen lapsiryhmä lauloi opettajansa johdolla englanninkielisiä lauluja keräten rahaa uutta koululuokkaa varten. Kukaan lapsista ei näyttänyt isommin nauttivan laulamisesta. Kurkkua kuristi.
Seuraavaksi näimme noin 12-vuotiaan pojan alkuasukasasussa. Hän seisoi kuumassa auringonpaisteessa, sentään osittain varjossa, ja hänen vieressään oli kyltti, joka kertoi, että pojan saisi kuvata kolmen dollarin maksua vastaan. Samaan aikaan, kun poika seisoi useamman tunnin paahtavassa helteessä, meille jaettiin jääkylmiä pyyhkeitä, jotta meille ei tulisi liian kuuma jonossa takaisin laivalle.
elämää rannalla
Päivästä Vanuatulla jäi jäljelle upeita kuvia ja aika lailla jomottava omatunto. Tämän tekstin kuvat ovat kohteesta, mutta ainoastaan rantakuvia, muita en ottanut. Pahasti tuntuu siltä, että joissain osissa maailmaa paikalliset asukkaat ovat edelleen ainoastaan meidän länsimaisten turistien iloksi esillä. Kuin eläimet eläintarhassa. Tuntuu pahalta.
kotiloita
Vanhassa blogissani tätä juttua kommentoi anonyymi kirjoittaja seuraavasti:
Olen itse matkannut Uudessa-Kaledoniassa ja katsonut kun moisten suurten laivayhtiöiden laivat saapuvat satamaan ja ”show” porsaille alkaa. Ei kannata mennä possujunaan jos ei tykkää possujunasta.
Anonyymi lupasi lopettaa blogini lukemisen, mutta hänelle ja muillekin sanoisin, että toivon, että kun riittävästi jakaa kokemuksiaan ja antaa palautetta, niin vähitellen saisimme maailman tasa-arvoisemmaksi paikaksi elää – meille kaikille.

Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookissa suunnittelen kaikenlaista, innostun milloin mistäkin ja jaan risteilyjuttuja ja viinivinkkejä. Instagramin puolella pääsee seuraamaan matkoja reaaliajassa ja fiilistelemään menneitä. Twitteristä minut löytää ainakin maanantaisin #matkachatin aikaan.

 

2 thoughts on “Mystery Island, Vanuatu: pelkästään turisteille

 1. Tiedän osittain tunteen, mitä kuvailit. Me tosin risteiltiin ihan perinteisesti Karibialla ja yhtenä matkakohteena oli Hondurasin Isla Roatan. Oltiin jo niin väsyneitä parin retkipäivän jälkeen, joten ajateltiin kolmas päivä vain lepäillä sataman liepeillä.

  Virhe. Ajauduttiin tuhansien porsaiden kanssa uimaan samaan lammikkoon, meille turisteille tehtyyn rahasamporysään. Honduras on erittäin köyhä ja kaikki pennoset, mitä saaren turistihelvetissä käytettiin, valuivat ison ja äveriään konsernin taskuun. Eipä jäänyt Hondurasin kulttuurista yhtikäs mitään käteen, pelkästään liian kovalla raikuvat diskohitit ja ryysis.

  Päästiin helpolla päivästä joo, mutta kokemus oli hieman ahdistava. Ensi kerralla päättäisin toisin ja turvallisuuspuitteista riippuen, menisin turistiloukon ulkopuolelle. Tai ehkä jopa jäisin laivaan.

  Siltikin olen iloinen tekemästämme risteilystä, se oli ihana ja ikimuistoinen. Ja halusin kirjoittaa myös tästä Hondurasin kokemuksesta, jakaa tietoa. Että joku toinen voisi valita toisin! Jos ei muuten, niin ainakin siksi että tietää mitä kohteessa on.

  Mukavaa risteilyä teille ja viettäkää ihana loma! Lueskelen mielelläni juttujasi matkalta. Itsekin pitäisi hiljalleen aktivoitua viime viikkoisen risteilyn kirjoittamisessa…

  Tässä vielä linkki mun Honduras-tarinaan, jos haluat lukaista: https://lahinna.blogspot.fi/2016/11/hondurasin-isla-roatan-ei-enaa-ikina.html

  1. Kiitos, Kati! Käynpä lukemassa juttusi. Kuulostaa tosi samanlaiselta kokemukselta kuin Mystery Island.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *