Kaikki laivaan! Risteilyt vuosien varrelta

Sain työkaveriltani sähköpostia viime viikolla, jossa hän kysyi vinkkejä Karibian -risteilyihin. Sellaiseen ”kerran elämässä” -matkaan. Annoin vinkkejä parhaani mukaan, mutta varoitin samalla, että kerran elämässä ei yleensä riitä. Risteilyille haluaa aina uudelleen. Me huomasimme sen ensimmäisen kertamme jälkeen.

 049

Tässä siis kootut risteilykertomukseni ja kuusi vinkkiä omiin suosikkipaikkoihini laivoilla.

v. 2010 eteläinen Karibia, Serenade of the Seas (RCCL)

Kun Kari täytti 50, lähdimme laivalle ja vaihdoimme Itämeren sävyt Karibianmeren turkoosiin. Laivamme lähti San Juanista, Puerto Ricon pääkaupungista ja olimme ennen risteilyä hotellissa kaksi yötä ja risteilyn jälkeen viikon. Hotellimme oli Hampton Inns& Suites San Juan, suosittelen sitä lämpimästi. Sijainti oli hyvä lentokentän lähellä ja keskustaan pääsi bussilla, jotka kulkivat silloin tällöin aikatauluista välittämättä.

 

Karibialla

 

Laivamme reitti kulki Puerto Ricon saarelta Barbadokselle, St Lucialle, St Maartenille, Antigualle, St Croixille ja St Thomasille. Retkillä kävimme Barbadoksella: tutustuimme Banksin olutpanimoon ja Mount Gayn rommitislaamoon. Harmin paikka oli, että St Maartenille varattu snorklausretki peruuntui kovan tuulen takia. Silloin kuvittelin vielä ihan tosissani, että tällaiselle matkalle emme lähde enää koskaan. No, toisin kävi.

 

Mount Gay, Barbados

Suosikkipaikkani Serenadella oli ehdottomasti Windjammer Cafén eli buffet-ravintolan takaosa, jossa pääsi syömään ulkotiloissa. Meillä oli vakipöytä aamiaisella ja Karibian lämpimissä tuulissa oli mukava aloittaa uusi päivä. Todellakin tunsi olevansa kaukana kotoa.

 

Aamiainen, Serenade of the Seas

v. 2011 läntinen Välimeri, Liberty of the Seas (RCCL)

Miksi päätimme lähteä Välimeren-risteilylle?

  1. Ei tarvinnut miettiä aikaeroa tai pitkiä lentomatkoja.

  2. Pääsimme risteilylle.

 

Lokakuinen Välimeri oli kesäisen lämmin, päivällä tarkeni uima-altaallakin. Laiva lähti Barcelonasta ja pysähtyi Ranskan Toulonissa ja Nizzassa sekä Italian Livornossa, Civitavecchiassa ja Napolissa.

 

Toulon, Ranska

Retkistä mieleeni jäivät Toscanan viinitilaretki. Laita hetkeksi silmät kiinni. Mitä sinulle tulee mieleen Toscanasta? Tuolla oli täsmälleen sellaista. Kerrankin jokin paikka oli juuri sellainen kuin mielikuvissa.

 

Toscana, Italia

 

Ja toisena, hätkähdyttävänä kokemuksena retki Pompeijiin Napolista. Paikka oli hiljentävä ja surullinen, mutta historianopettajana arvostan sitä, miten kaupunki on saatu säilymään nykypolville. Keskellä Pompeijin retkeä kamerastani loppuivat paristot ja aloin itkeä ääneen. Mitä teki rakas mieheni? Lähti etsimään kauppaa, josta osti uudet. Ihana mies.

 

Vesuvius ja Pompeijin rauniot

 

Pompeiji, Italia

 

Libertylla lempipaikkani oli Studio B:n vieressä olevat karaokekopit. Sinne pääsi laulamaan karaokea kenenkään kuulematta. Lauloin ääneni käheäksi viikon aikana, välillä raahasin Karin mukaan kuuntelemaan. Hauskaa, eikä tarvinnut jonottaa.

v. 2013 itäinen Karibia, Allure of the Seas (RCCL)

Täytin 40 vuoden 2013 joulukuussa. Alun perin suunnittelimme lähteä Australiaan tuolloin, mutta emme oikein innostuneet siitä. Kari ehdotti, että kun kerran olimme risteilyllä, kun hän täytti pyöreitä, niin miksi emme lähtisi nytkin. Minua ei ollut kovin vaikea suostutella siihen.

Halusimme päästä maailman suurimmalle ja kauneimmalle laivalle, joten vaihtoehtoina olivat joko Oasis tai Allure. Alluren reitti sopi meille paremmin ja varasimme (älyttömän kalliin) jouluristeilyn.

 St Maarten

 

Retkellä kävimme mm. St Maartenissa, saarihan kuuluu puoliksi Hollannille, puoliksi Ranskalle. Ranskan maaperällä ollessamme soitin isälleni ja äidilleni, puhelut olivat EU-hintaisia. Maho Beach oli pakko nähdä ja olihan se huikea. Ranta itsessään oli niin pieni ja ahdas kaistale hiekkaa, että rantaelämästä ei päässyt nauttimaan, mutta harva siellä siitä syystä olikaan.

 

Maho Beachista voi lukea lisää vaikkapa Globe Called Home -blogissa, Jenni kävi siellä häämatkaristeilyllään. Käy ihmeessä myös ihastelemassa Kohteena maailma -blogin Ramin lukuisia valokuvia rannalta.

 

Kuva: www.iha.fr

 

Suosikkipaikkani Allurella? Niin suurelta laivalta niitä voisi valita moniakin, mutta ehdoton suosikkini oli Central Park, laivan keskelle rakennettu puisto, ja siellä Park Café, josta saa taivaallisen hyviä Kummelweck-voileipiä. Myös gluteenittomana.

 

Central Park, Allure of the Seas

v. 2014 Kreikan saaret, Splendour of the Seas (RCCL)

Siinä, missä vuonna 2011 lokakuussa sää todellakin suosi meitä, vuoden 2014 risteily samaan ajankohtaan osoitti, miksi risteilykausi alkaa olla lopuillaan tuohon aikaan Välimerellä. Merellä oli viileää ja myrskyisää, jopa niin, että suunniteltu Kefalonian satama vaihtui Kroatian Splitiin.

Risteilymme alkoi Venetsiasta ja kävi Montenegrossa, Mykonoksella, Ateenassa, Korfulla ja siis Splitissä.

 

Burano, Venetsia

 

Kannella oli usein liian kylmä, mutta osui meille sentään lämpimiäkin päiviä. Eräs niistä oli retkipäivä Ateenaan, jossa kävimme Akropoliin kukkulalla ja sen jälkeen vaeltelimme päämäärättöminä Plakan kaupunginosassa.

 

Akropolis, Ateena

 

Kotor, Montenegro

 

Lempipaikkani laivalla oli tällä kertaa Solarium, laseilla katettu uima-allasalue, joka on tarkoitettu vain aikuisille. Siellä loikoilimme muutamana päivänä ja nautimme lämmöstä.

 

v. 2015 Royal Experience, Anthem of the Seas (RCCL)

Meidän piti lähteä 10-vuotishääpäivämatkalle Prahaan, jossa olimme häämatkalla. Päädyimme risteilylle. Ei ehkä kovin yllättävää enää tässä vaiheessa.

Anthem of the Seas tuli liikenteeseen huhtikuussa 2015 ja me olimme mukana sen toisella matkalla Southamptonista Belgiaan ja Ranskaan. Southamptonista on lähtenyt eräs, hieman kuuluisampikin laiva neitsytmatkalleen vuonna 1912, mutta pysyimme kaukana jäävuorista ja Titanicin kohtalo jäi toistumatta.

Risteily kesti vain 3 yötä ja satamina olivat Belgian Brugge ja Ranskan Le Havre. Toisen maailmansodan jälkeen Le Havren keskusta rakennettiin uudelleen, lähinnä betonista. Mikäli kirjoitan joskus rumimmista kaupungeista, pääsee Le Havren kuvatkin esille.

 

Brugge, Belgia

 

Bruggen kaupunki vappuaamuna oli hiljainen ja kaunis. Hetken jo epäilimme, että kaikki kaupat olisivat kiinni, mutta onneksi kaupungin reilut 100 suklaaliikettä olivat ainakin auki. Itse en yleensä suklaasta pidä, mutta belgialaisen suklaan kohdalla voisin tehdä poikkeuksen. Ostimme sitä tuliaisiksikin kotiin ja paikallisesta supermarketista muutaman suklaapatukan laivalla nautittavaksi.

 

 

Brugge, Belgia

 

Anthemilla olimme ensimmäistä kertaa parvekehytissä. Me, jotka ensimmäisen risteilyn jälkeen olimme sitä mieltä, että hyttiin ei tarvita edes ikkunaa. Niinpä niin. Vappuna Belgiassa oli lämmintä! Otimme aurinkoa parvekkeellamme ja totesimme, että tällainen pitää varata seuraavallekin matkalle.

Anthemilta täytyy valita kaksi suosikkipaikkaa. Toinen on jo mainittu oma parveke ja toinen huvipuistoista tuttu autorata, jonne sain Karinkin houkuteltua. Saimme törmäillä kunnolla ja autorata oli taas hieno esimerkki Royal Caribbeanin innovaatioista. Todellinen WOW -elämys!

 

Anthem of the Seas

v. 2016 eteläinen Tyynimeri ja Fidzi, Voyager of the Seas (RCCL)

Viimeisin risteilymme on samalla ensimmäinen, jolla olen käynyt bloggaajana. Sen vuoksi se onkin varmaan jo aika tuttu lukijoilleni. Tässä kuitenkin pieni yhteenveto risteilystä.

 

010

 

Pisin risteilymme toistaiseksi eli olimme laivalla 12 yötä ja puolet päivistä oli meripäiviä, jolloin emme käyneet lainkaan satamassa. Aluksi ajattelin, että meripäivien runsaus saattaisi tehdä risteilystä tylsän, mutta onneksi olin väärässä.

 

005

 

Laivalla oli todella paljon tekemistä ja parhaaksi ajanvietteeksi nousi omalla parvekkeella aurinkotuolissa makoilu. Kukaan ei nähnyt parvekkeelleemme, joten saattaa olla, että välillä aurinkoa otettiin tavallista niukemmassakin vaatetuksessa.

 

100

 

Samalla tuolilla oli upea maata illalla ja tuijotella tähtiä ja ihailla kuun siltaa eteläisellä Tyynellämerellä. Arvatenkin suosikkipaikkani tällä kertaa oli oma parveke.

Lisäplussana risteilyllä ehdottomasti rennot ja ystävälliset australialaiset. Kadehdin kovasti sitä helppoutta, jolla voi tuosta vain ruveta juttelemaan ventovieraiden ihmisten kanssa.

Tästä risteilystä olen kirjoittanut aikaisemminkin, kannattaa lukea nämäkin:

Tuhti infopaketti Tyynenmeren risteilystä
(Lähes) kaikki ovet avoinna, All Access Tour Royal Caribbeanilla
Missä taivas on?

 

Tässä siis menneet risteilyt, tulevasta risteilystä kerroin jo viime postauksessani. Uusia lempipaikkoja hakusessa siis…

Minne päin maailmaa sinä suuntaisit risteilylle?


Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookissa suunnittelen kaikenlaista, innostun milloin mistäkin ja jaan risteilyjuttuja ja viinivinkkejä. Instagramin puolella pääsee seuraamaan matkoja reaaliajassa ja fiilistelemään menneitä. Twitteristä minut löytää ainakin maanantaisin #matkachatin aikaan.

4 thoughts on “Kaikki laivaan! Risteilyt vuosien varrelta

  1. Jestas, nyt voi kyllä todeta, että te jos ketkä olette varsinaisia risteilyn asiantuntijoita! Omallakin listalla tää on ja kenties alkaa lähtöpäiväkin lähestymään vihdoin ja viimein.

    1. Kiitos, Sari! Kyllähän noita risteilyjä on tullut kierrettyä. Ja lisää luvassa tänä vuonna…

    1. Pirkko, yksi syy risteilyintoomme on tosiaan tuo, että pääsee tutustumaan moneen kohteeseen ja jos jostain ei tykkää, niin pääsee pian eteenpäin. Ja mieluisiin voi palata sitten myöhemmin pidemmäksi aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.