Risteilyvinkit: 5+1 harhaluuloa risteilyistä

Keräsin yleisimmät harhaluulot risteilyistä ja pyrin kumoamaan ne omilla risteilykokemuksillani. Jos siis edelleen haaveilet risteilyistä, mutta epäröit, lue nämä luulot ja faktat.

”Karibian-risteily vaatii vähintään lottovoiton, jotta sinne on varaa lähteä.”

Eikä tässä todellakaan tarkoiteta mitään 5 oikein -tulosta. Ehei. Mikäli risteilylle mielii, euroja on lyötävä tiskiin tuhansia. 

Riippuu ihan täysin siitä, millaisen matkan olet varaamassa. Risteilyn hintaan vaikuttavat eniten ajankohta, risteilyn kesto ja hytti.

Omat risteilyni ovat maksaneet halvimmillaan alle 400 euroa (viikon risteily Välimerellä sisähytissä ilman ikkunaa) ja kalleimmillaan reilut 2 000 euroa (viikon risteily jouluna Karibialla sisähytissä sekä 12 yön risteily Tyynellämerellä parvekehytissä).

Tottahan on, että risteilyihin – kuten kaikkiin matkoihin – saa uppoamaan suunnattomia rahasummia, mutta edullisestikin siis pääsee. Ainakin, jos ei haikaile laivan kaikkein kalliimpiin sviitteihin.

Meillä on ollut risteilyillämme kerran ulkohytti (jossa siis on ikkuna ja merinäköala), kolmesti sisähytti ilman ikkunaa, kerran hytti, jonka ikkuna oli laivan ”kävelykadulle” ja neljä kertaa parvekehytti. Sviiteissä ei opettajien palkalla majoituta, siihen ehkä odottaisin sitä (pienehköä) lottovoittoa.

 

Sydney Harbour Bridge
Välillä parvekehytin näkymät ovat tätä luokkaa.

 

”En todellakaan voi lähteä mihinkään risteilylle, sillä tulen aina merisairaaksi.”

Matkapahoinvointi ei todellakaan ole mukavaa. Minä tiedän sen varsin hyvin, sillä pitkään luulin, että lentokone on ainoa kulkuneuvo, jossa en koe pahoinvointia. Tämäkin luulo on tullut todistettua vääräksi parin ilmakuoppaisen lennon jälkeen, joten miten ihmeessä pärjään laivalla?

Matkapahoinvointilääkkeet eivät sovi minulle kovin hyvin, sillä ne tekevät oloni tokkuraiseksi ja väsyneeksi. Kuitenkin voin ihan valehtelematta sanoa, että risteilyillä olen ehkä pari kertaa kokenut oloni merisairaaksi. Alusten vakaajat ovat nykyään teknologialtaan täysin minun ymmärrykseni yli meneviä, mutta minulle riittää tieto ja kokemus, että hieman reippaammassakin aallokossa laiva ei vielä keiku.

 

 

”Eihän niillä laivoilla käy kuin eläkeläiset.”

Pelkästään meitä suomalaisia matkabloggaajia, jotka risteilevät suht säännöllisesti, on aika monta ja demografisesti meistä löytyy sinkkuja, lapsiperheellisiä, meitä aikuisia työssäkäyviä pariskuntia ja taitaapa eläkeläisiäkin löytyä.

On ihan tuulesta temmattua, että risteilyt olisivat ainoastaan eläkeläisille. Eri varustamot kiinnostavat erilaisia matkustajia, esimerkiksi me emme ole toistaiseksi harkinneetkaan Disney Cruise Linen risteilyjä, mutta selvää on, että ei siellä eläkeläiset ainakaan suurin ikäryhmä ole.

Meidän makuumme Royal Caribbean tarjoaa mukavasti elämyksiä kaikille, mutta jos jotain, Royal Caribbeanin risteilyillä on paljon lapsiperheitä. Ja se on ihan ookoo – jopa tällaisille hedonisteille. Omasta mielestäni olisi aika tylsää, jos risteilyillä olisi vain ja ainoastaan matkustajia samasta ikäryhmästä.

 

 

 

”Eihän siellä laivalla ole mitään tekemistä…”

Okei, annas kun muistelen. Minä olen risteilyillä nähnyt ainakin seuraavanlaisia ohjelmanumeroita:

musikaaleja, stand up -komiikkaa, taikureita (esim. huikea Hector is Magic), hypnotisointia, musiikkiesityksiä (esim. Tenors of Rock ja upea viulisti Jane Cho), taitoluistelunäytöksiä sekä ilma- ja vesiakrobatiaa.

Näiden lisäksi laivoilta löytyy koripallokenttiä, surffaussimulaattoreita, kiipeilyseiniä ja tietenkin aika messevä allasalue. Joinain päivinä ihan vaan riittää ohjelmaksi avata hyvä kirja ja kääntää kylkeä silloin tällöin.

Huh. Ja en edes luettele tässä niitä aktiviteetteja, jotka ovat jääneet väliin. Joka ilta hyttiin jaettavassa ohjelmassa on niin paljon tekemistä päivän ajaksi, että kaikkeen ei millään ehdi. Varsinkin, kun lähes joka aamu ollaan uudessa kohteessa ja maissakin pitäisi ehtiä käymään – jos haluaa. Aina toki voi jäädä koko päiväksi laivaan, kuten teimme viime Välimeren -risteilyllämme.

Äidin ensimmäinen risteily

 

 

”Mutta kun ne risteilyt on sellaista ökyilyä ja tuhlaamista ja haitaksi ympäristölle ja….”

Mikä ihmeen öky? Oli pakko tarkistaa sanan määritelmä. Wiktionary kertoo, että ÖKY tarkoittaa suureellisen mahtavaa, vaurasta ja pröystäilevää. Onhan ne laivat suuria ja mahtavia, pakko myöntää, mutta öky ei ainakaan minun korviini kuulosta ikinä myönteiseltä asialta.

Ja hei: jokaisen matkustajan oma toiminta vaikuttaa siihen, miten kuormittavaa risteilymatkailu on ympäristölle. Ihan sama se on maissakin: jos olet buffet-ravintolassa ja keräät lautasellesi hirveät määrät ruokaa, etkä syö kaikkea, niin tuhlaat luonnonvaroja. Ei se ravintolan vika ole.

Mikäli olet kiinnostunut laivojen ympäristöystävällisyydestä, tutustu esimerkiksi tähän yhteenvetoon eri laivayhtiöistä.

 

Sitten vielä se lupaamani +1: Jos lähdet risteilylle ajatuksella ”kerran elämässä”, niin siinä piilee suuri vaara. Risteilyfiilikseen jää helpolla koukkuun ihan ekasta kerrasta. Onneksi.

 

 

 

 


 

Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookiin laitan paljon matkasuunnitelmia ja -haaveita ja Instagramissa pääset seuraamaan matkojani reaaliajassa.

6 thoughts on “Risteilyvinkit: 5+1 harhaluuloa risteilyistä

 1. Mä oon kattellu reittivalintoja, mutta jotenkin en vaan löydä juuri sellaista yhdistelmää kuin haluaisin. Pitänee siis tehdä useampi reissu. Itse kun olin toivonut esimerkiksi Floridaa, Kuubaa, Bahamaa, meksikoa ja Brasilia-Argentiinaa, mutta se olikin näköjään likaa vaadittu. Vaatinee useamman risteilyn. Tarkotus kyllä vielä jossain vaiheessa käydä 🙂

  1. Kompromisseja täytyy tosiaan tehdä reittien suhteen, Sara. Me ollaan nyt jo pariin otteeseen osuttu St Maartenille, kun se tuntuu olevan aika monen reitin varrella. Eipä silti, ihana saari ja etenkin Maho Beach! Etelä-Amerikka ja Aasia on meillä tällä hetkellä haaveissa, kenties sitten parin vuoden kuluttua…

 2. Olipa kiva lukea Karibian risteilystänne Royal Caribbeanilla! Olette kyllä melkoisia risteilijöitä. Välimeren risteily kiinnostaisi itseäkin, sekä Alaska on pitkäikäisenä haaveena. Mulla on muuten lähiaikoina tulossa postaus Carnival Cruisesta ja uusi risteily on talvelle MSC Cruisen kanssa. Tekis mieli käydä kaikki varustamot läpi… 🙂 Mekin luultiin alkuun, että risteilyt olis jotenkin saavuttamattoman kalliita, mutta itse kokoamalla – ei todellakaan! Me oltiin muuten myös syys-lokakuussa pari vuotta sitten ja silloin sattui hyvät ilmat.

  PS. meillä vaatteiden saumat alkoi kiristämään jo viikossa 😀

  1. Ollaan kyllä pahasti koukussa risteilyihin, Kati! Tällä hetkellä näyttää siltä, että ensi vuodelle osuu kaksi risteilyä. Huh! Kiva, kun kirjoitat eri varustamoista. Pidänpä mielessä ja tulen lukemaan sun risteilykokemuksia.

 3. Tiiätkös, tuo Allure of the Seas hotsittaisi, taikka uusin Harmony. Norwegian Escape kyllä sai hiukkasen pelkäämään noita isoja laivoja sen matkustajamäärän suhteen, mutta joskos sittenkin Allurella tilat olisi suunniteltu sen verran paremmin (ja drinksupaketteja vähemmän), ettei Allurella rupeaisi hermotuttamaan se ihmismäärä. Mitäs mieltä itse olet? Haittasiko matkustajamäärä?

  1. Tämä oli just se seikka, mikä jännitti eniten, kun lähdettiin Allurelle. Kun kumpikaan meistä ei ole isojen väkijoukkojen ystävä. (Onko muuten joku, joka tykkää tungoksesta?)

   Allurella ei kertaakaan tullut ahdistavaa fiilistä. Siellä oli niin monta paikkaa, jonne hajaantua, että se matkustajamäärä ei vaan tuntunut niin isolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.