Aina yhtä valloittava Kreikka!

Kreikka, Ελλάδα, pysyy vuodesta toiseen suomalaisten suosikkikohteiden TOP-10 -listalla ja vuonna 2016 Kreikassa ylitettiin 30 miljoonan turistin raja. Minä kävin Kreikassa ensimmäisen kerran vuonna 2007 ihka ensimmäisellä rantalomallani ja ihastuin Kreikkaan ensisilmäyksellä.

Matkakuvia selatessani huomaan, että vuoden 2007 olemmekin käyneet Kreikassa lähes poikkeuksetta kerran kesässä. Joinakin vuosina jopa kahdesti.

 

Mutta miksi ihmeessä joka vuosi Kreikkaan? Eikö ennemmin kannattaisi valita uusia maita ja mantuja tutkittavaksi?

 

Kerronpa jälleen, että olen aika laiska ja mukavuudenhaluinen. Joten jos ja kun aika täydellinen lomakohde on noin kolmen tunnin lentomatkan päässä, niin miksi ihmeessä vaihtaisin sen uuteen ja tuntemattomaan? Tässä omat perusteluni lukuisille Kreikan -matkoilleni, olkaapa hyvä.

 

Pirita Haniassa

 

Rannat ja merivesi

Tiedätkö, mikä on Blue Flag? Blue Flag eli Sininen lippu on vuosittain jaettava ympäristömerkki. Palkinto myönnetään niille merenrantakohteille, jotka täyttävät veden laadun, ympäristöhuoltoa ja rantailijoiden turvallisuutta koskevat tiukat vaatimukset.

 

Elafonissi, Kreeta

 

Kreikassa näitä sinisen lipun rantoja oli 486 vuonna 2017, enkä ihmettele. Kaikki rannat, joilla minä olen makoillut Kreikassa, ovat puhtaita ja roskattomia, samoin merivesi.

Ja se veden väri! Se on jotain sellaista, joka täytyy kokea itse.

 

Halkidikin vesi

 

Kuvista saa vain pienen aavistuksen Välimeren kaikista turkoosin sävyistä, jotka kimaltelevat auringossa. Vaikeaa on uskoa, että vesi voi olla niin kirkasta, mutta näitä rantakuvia ei ole käsitelty millään filtterillä.

 

Tavernassa

 

 

Kreikkalainen ruoka

Kreikkalainen ruoka on monipuolista, mutta yksinkertaista. Kasvikset ja vihannekset tulevat usein omasta puutarhasta suoraan ravintolaan ja keskikesällä ne ovat Välimeren auringon kypsäksi paahtamia.

Kypsänä poimittu kreikkalainen tomaatti on ehkä herkullisinta ikinä.

 

Kreikkalainen salaatti

 

Kreikkalainen salaatti on yksi niitä ruokia, joihin en kyllästy, vaikka Kreikassa syömme sitä oikeastaan joka reissulla sekä lounaalla että päivällisellä. Ensimmäisellä matkallamme yritin tilata kreikkalaisen salaatin ilman sipulia, mutta sain tarjoilijalta erittäin järkyttyneen katseen ja ymmärsin olla toista kertaa moista tilaamatta. Kari saa syödä paprikat ja sipulit, mutta feta jaetaan aina ehdottoman tasan. Se kun on molempien herkkua.

 

Sardiinit

 

Mustekalaa Kreikassa

 

Kreikassa kannattaa myös herkutella merenelävillä; katkaravut, mustekalat ja simpukat ovat herkullisia ja niitä saa grillattuna, paistettuna, täytettynä ja vaikka millä eri tavoilla. Mikäli haluaa päästä hieman halvemmalla, voi listalta valita pakastettuja meren herkkuja, mutta itse tässä kohtaa maksan mielelläni tuoreesta herkusta. Kalat pääsee muuten usein valitsemaan itse ravintolan keittiöstä. Hieman ihmettelimme tätä tapaa ensimmäisellä kerralla.

 

Tavernan kissoja

 

Tunnelma

Hyvään lomaan minulle riittäisi hyvin edellämainitut rannat ja ruoka, mutta Kreikasta aivan erityisen matkakohteen tekee tunnelma. Pienen kreikkalaiskylän tunnelma on aivan omaa luokkaansa. Kirkkoaukion laidoilla tavernoissa ja kahviloissa istutaan varjossa, poissa polttavan auringon alta, vanhat miehet pelaavat pelejään ja perheet kokoontuvat yhteen ison pöydän ympärille.

 

Talon viiniä

 

Välillä saattaakin näyttää siltä, että automatkan sijaan ollaankin siirrytty aikakoneella ajassa taaksepäin.

Parhaat hetket ja muistot tulevat iltaisin pienistä tavernoista, joissa ei kellään ole kiire. Nautitaan herkullisesta ruoasta, lämpimästä illasta ja hyvästä viinistä.

 

Kreetalla 2009

 

Eipä siis ihme, että tällekin vuodelle on Kreikan -matka varattuna. Onko sinulla jokin maa, johon vaan on pakko palata aina vaan ja uudestaan?

 

 

 

 


Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookissa suunnittelen kaikenlaista, innostun milloin mistäkin ja jaan risteilyjuttuja. Instagramin puolella pääsee seuraamaan matkoja reaaliajassa ja fiilistelemään menneitä. 

One thought on “Aina yhtä valloittava Kreikka!

  1. Kyllä Kreikkaan Kreetalle ja Italiaan, koska niin paljon koettavaa. Mihin päin Kreikkaa olette matkalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.