Rantalomalle Omaniin: Salalah on aurinkoinen uutuuskohde

Uusi vuosi 2018 saapui Omaniin pari tuntia Suomea aikaisemmin – tällä kertaa ilman ilotulituksia – mutta millainen on talven 2017-18 uusi rantalomakohde Salalah?

 

Palmuja

 

 

Minulla ei ollut mitään tietoa Omanista ennen matkan varaamista, mutta kun kurkkasin joulukuun keskilämpötiloja, olin aika lailla valmis pakkaamaan laukut ja lähtemään. Matkan varaamisen jälkeen jouduin tosin melko monelle selittämään, että mikä ihmeen Oman, joten tässä pieni tietopläjäys:

 

Kuva: Wikipedia

Oman

  • sulttaanikunta Arabian niemimaan eteläkärjessä
  • asukkaita n. 4 200 000
  • suurimmat kaupungit Masqat (ent. Muskat) ja Salala (tai Salalah)
  • noin 80% kansasta ibadiittimuslimeja
  • maahan tarvitaan viisumi, hinta 20 OMR (noin 50 €)

 

Salala (tai Salalah)

Salalah on Dhofarin maakunnan hallintokaupunki, jossa on asukkaita noin 200 000. Salalan lentokenttä on maan toiseksi kiireisin ja Salalan satama on maan vilkkain sekä tärkeä linkki Aasian ja Euroopan välissä. Salala on myös Omanin olibaanihartsin eli frankinsensin pääkaupunki. Frankinsensi on suitsukepihkaa ja omaan nenääni se tuoksui aivan liian vahvalta. Hotellin aulassa sitä poltettiin joka ilta ja opin parin päivän jälkeen kiertämään kyseisen aulan kaukaa.

 

Salalan satama
Salalan satama näkyi hotellistamme hyvin.
Kuva: Port of Salalah

 

Salala oli ensimmäistä kertaa Apollomatkojen lomatarjonnassa talvikaudella 2017-18 ja kaikki matkat ovat kevään 2018 osalta loppuunmyytyjä. Pelkäsimme tämän tarkoittavan sitä, että hotelli ja lähiympäristö pursuaa suomalaisia, mutta ei sentään. Meidän hotellissamme oli kuulemamme mukaan alle 10 suomalaista, sen sijaan ruotsalaisia ja saksalaisia oli runsaasti. Kuten monessa muussakin kohteessa, täälläkin kannatti käydä jo aamulla varaamassa aurinkotuolit, jos niissä suunnitteli loikoilla. Onneksi niitä oli riittävästi – ja henkilökunta toi niitä paikalle lisää, mikäli loppuivat kesken.

 

Auringonlaskun aikaan

 

 

Matkalla arabivaltiossa – miten pukeutua?

Olimme ensimmäistä kertaa turisteina arabivaltiossa ja se hieman arvelutti etukäteen. En suinkaan jännittänyt ääri-islamisteja, vaan lähinnä sitä, että osaan pukeutua ja käyttäytyä maan tapojen mukaan. Ihan ensimmäistä kertaa jouduinkin miettimään jo kotona, miten pukeudun ostoksia varten. Hotellimme ohjesääntö iltaa varten oli melko pätevä joka paikkaan: miesten shortsien toivottiin peittävän polvet ja naisten toivottiin peittävän olkapäät ja polvet.

Päivällä allasalueella sai toki olla bikineissäkin ja vaikka meitä oli pukeutumisen suhteen aivan laidasta laitaan (osalla string-bikinit, osalla hijab), ilmapiiri oli kuitenkin salliva ja hyväksyvä. Painotan tässä kohtaa, että olimme täysin suljetulla hotellin allasalueella. Hotellissa oli sekä länsimaisia että arabivieraita.

 

Ratsastajia rannalla

 

Oliko onnistunut rantaloma?

Kyllä ja ei. Ehdottomasti kyllä, koska sää pysyi vakiona päivästä toiseen; päivällä lämpötila lähenteli 30 astetta ja laski iltaisin reiluun 20 asteeseen. Kanarian -lomiin tottuneella meikäläisellä oli iltaisin turhaan mukana neulebolero ja siirryinkin aika pian ohueen huiviin, joka peitti olkapäät.

 

Kyllä, sillä hotellin allasalue oli riittävän suuri. Altaassa oli aina hyvin tilaa ja plussaa lyhyestä vesiliukumäestä, johon ei ollut yläikärajaa. Liukumäki oli juuri niin huikean hauska kuin muistinkin jostain vuosikymmenten takaa.

 

Auringonlasku

 

Pakko on sanoa myös ei. Rantaa riitti ihan todellakin silmän kantamattomiin ja kävimmekin usein aamu- tai iltakävelyllä rannalla, kuten moni muukin. Uimaan emme kuitenkaan uskaltaneet mennä, sillä rannalla olevissa kylteissä varoiteltiin merivirroista. Muutenkin rannoilla kannattaa aina katsoa, onko vedessä paikallisia. Itse ainakin menen veteen vasta siinä vaiheessa. Salalan rannalla ei uinut yhtään ketään. Emme siis mekään, vaikka muuten häkellyttävän upea ranta olikin. Huoh. Ei lähtenyt talviturkki uudenvuodenpäivänä siis.

 

Mitä vinkkejä muille Salalan matkailijoille?

  1. Jätä rantapyyhe kotiin, sen saa hotellista. Tosin, väliäkö tällä, kun Qatar Airwaysin reittilennolle saa ottaa 30 kg matkatavaroita henkilöä kohden.
  2. Ota mukaan hyttysmyrkkyä. Meiltä jäi kotiin ja ikäviä jälkiä on edelleen nilkan ympärillä.
  3. Varaa käteistä rahaa viisumia varten. Ja mieluiten tasaraha, eurot kelpaavat mainiosti.
  4. Kunnioita maan tapoja. Tämä lienee itsestäänselvyys maailman joka kolkassa. Muistutinpa kuitenkin.

 

Lähtisinkö uudelleen?

Aivan varmasti ja vaikka heti. Jossain kohtaa lomaa totesimme toisillemme seuraavaa:

”Tämähän on aivan kuin olisi risteilyllä.”

 

Ja sehän on meiltä paljon sanottu.

Pirita Salalahin rannalla

 

 

 

 

 

Kuvat ovat suurimmaksi osaksi Salalan rannalta auringonlaskun aikaan, koska päivät kuluivat allasalueella työntäyteisestä syyslukukaudesta toipuen. 


Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookiin laitan paljon matkasuunnitelmia ja -haaveita ja Instagramissa pääset seuraamaan matkojani reaaliajassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.