Hitit ja hudit: 3+1 ravintolavinkkiä Haniaan

Jos seuraat Matkailoja Instagramin puolella, huomasit ehkä Kreetan-kuvani. (Jos et, käy painamassa seuraa-nappia heti täältä.) Matkalla nautimme lämmöstä ja ennen kaikkea söimme hyvin. Samaan aikaan Facebookin Kreeta-ryhmästä osui silmiini varoitus Hanian sataman ravintolasta, jossa ei toiminut mikään. Ruoan tulo kesti ja laskua sai odottaa pienen ikuisuuden.

Tämä oli 6. Kreetan-matkamme, joten ryhdyin saman tien kirjoittamaan omia ravintolasuosituksiani Haniaan. Kaikki ravintolat sopivat mainiosti myös keliakiaa sairastaville, annosten sisällöstä on tietenkin syytä kysyä henkilökunnalta.

En edes harkinnut etsiä ravintolaa Hanian Venetsialaisesta satamasta, koska olen sitä mieltä, että Haniasta löytää mukavampiakin (ja edullisempia) ruokapaikkoja. Suuntasimme sen sijaan askeleemme Chatzimichaeli Daliani -kadulle, jossa kävelykadun varrella on lukuisia pikkuravintoloita. Osa hyviä, osa huippuja ja ainakin yksi vältettävä.

 

Hanian kartta

 

1) Mesogiako 

(os. 36, Chatzimichaeli Daliani)

Minä en ehdi viikon matkalla varsinaisesti kyllästyä kreikkalaiseen salaattiin, mutta välillä tekee mieli maistella muutakin. Löysimme todellisen helmen, Mesogiakon, joka tarjoaa välimerellisen keittiön herkkuja, mutta ei ehkä välttämättä aivan tyypilliseen kreetalaiseen tapaan.

 

Mesogiakon punajuurisalaatti

 

Alkuruoaksi valittu punajuurisalaatti oli todella hyvää. Kevyesti pikkelöity punajuuri maistui juuri sopivan etikkaiselta ja Santorinin kaprikset antoivat salaattiin sopivaa suolaisuutta. Lisäksi salaatissa oli saksanpähkinöitä, jugurttia ja balsamicokastiketta. Ja annos oli iso! Onneksi jätin leipäkorin houkutukset väliin.

 

Mesogiakon tonnikala

 

Pääruoaksi tilasimme molemmat grillattua tonnikalaa.Yksikin annos olisi riittänyt, sillä jälleen annoskoko oli valtava. Harmittaa myöntää, että omasta tonnikalastani jäi noin kolmannes syömättä.

 

rakikarahvi

 

Jälkiruokakakku tuli pöytään laskun yhteydessä tilaamatta, samoin kuin pieni karahvi rakia. Itse en ole tämän kotipolttoisen vahvan alkoholin ystävä, mutta Mesogiakon raki oli yllättävän pehmeää. Laskun loppusumma oli noin 40 euroa sisältäen alku- ja pääruokien ohessa nautitun talon viinilitran.

Vinkki: muista kysyä päivän annoksia. Ne eivät löydy listalta!

 

Chatzimichaeli Daliani

2) Oinopiio

(os. 46, Chatzimichaeli Daliani)

Oinopiio oli itse asiassa ensimmäinen tältä kadulta bongaamani ravintola ja kävimme siellä viime reissullamme kolme vuotta sitten. Tällä kertaa se ei osunut valintoihimme, mutta menun perusteella ruoka on edelleen erinomaista. Edelleen muistelen punajuuri-fetatahnaa, jota meille tarjoiltiin alkupalana. Nappasin Oinopiion mukaan suosituksiini, koska tulen varmasti menemään sinne uudelleen.

Vinkki: villivihannekset ovat erityisen maistuvia täällä. Stamnagathia eli piikkiendiiviä käytetään monissa annoksissa.

 

3) Adespoto

(os. Sifakan & Melchisedekin kulma)

Adespoto on perinteisempi taverna, mutta erikoiseksi sen tekee paikka ja tunnelma. Taverna on rakennettu vuoden 1940 pommituksissa tuhoutuneen talon raunioihin ja tavernassa on elävää musiikkia joka ilta klo 19.30 alkaen.

 

Adespoton etanat

 

Viini tuodaan pöytään savikannuissa ja täälläkin talon valkoviini on raikasta ja hyvää. Alkupaloista suosittelen erityisesti rosmariinissa ja viinietikassa marinoituja etanoita. Pääruokana söin ihanaa hitaasti kypsennettyä porsaankylkeä. Rasvaista, mutta herkullista.

Vinkki: Adespoto sopii erityisen hyvin romanttisiin illallisiin, joten yllätä puolisosi seuraavalla Kreetan -matkalla.

 

Chatzimichaeli Daliani

 

Aina ei ravintolan valinta osu putkeen. Tässä vielä arvio ei-niin-hyvästä ruokapaikasta Haniassa. Toki kyseessä on ainoastaan oma mielipiteeni, ravintola oli illasta toiseen melkoisen täynnä.

 

63o Mezedoscholeion

 

4) 63o Mezedoscholeion

(os. 63, Chatzimichaeli Daliani)

Kouluteemainen meze-ravintola. Pakkohan sinne oli tällaisen opettajapariskunnan mennä. Ravintolan konsepti oli hauska, ensimmäisenä pöytään tuotiin ruokalista kokeen muodossa ja lyijykynä. Tähän ”kokeeseen” piti merkitä, mitä annoksia syö ja niiden lukumäärä.

 

ruokalista

 

Valitsimme alkuruoaksi salaatin, jossa oli viikunoita, kotijuustoa ja balsamicokastiketta. Salaatti oli sinänsä ihan ookoo, mutta kastiketta oli aivan älyttömästi liikaa. Harmi.

Pääruoaksi Kari söi kanaa, jossa oli tuorejuustoa ja yrttejä. Annos oli kieltämättä kouluruoan näköistä, en keksinyt, miten olisin saanut siitä kauniin kuvan, joten en ottanut annoskuvaa ollenkaan. Oma annokseni – savustettua possua ja juustoa barbecue-kastikkeessa – oli hyvännäköinen, mutta täysin mauton. En maistanut savua lainkaan ja suola oli unohtunut annoksesta kokonaan.

 

possua pannussa

 

Kun tähän vielä lisätään se, että syötyämme jouduimme tekemään vartin verran töitä, että joku neljästä tarjoilijasta huomaisi meidät ja saisimme laskun, niin ei hyvä. Näyttää toki mukavalta, kun ravintolan pöydät pysyvät täynnä, mutta se, että laskua ei saa edes pyydettyä, on omalla kohdallani ehkä suurin moka, mitä ravintola voi tehdä.

Vinkki: Kävele ohi.

 

viinikannu

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua seuraavalle Kreetan-matkallesi!


Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookissa suunnittelen kaikenlaista, innostun milloin mistäkin ja jaan risteilyjuttuja ja viinivinkkejä. Instagramin puolella pääsee seuraamaan matkoja reaaliajassa ja fiilistelemään menneitä. Twitteristä minut löytää ainakin maanantaisin #matkachatin aikaan.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *