Tabula Rasa, erinomainen uutuus Tallinnassa

Tallinnan Rataskaevu -kadulle on auennut vajaat kaksi kuukautta sitten uusi ravintola, Tabula Rasa. Ravintolan taustalla toimivat Manna La Roosan ja Tai Bohin omistajat, joten oletin, että luvassa on mahtavia cocktaileja ja aasialaishenkistä ruokaa. 

 

 

 

Tabula Rasa sijaitsee St Petersbourg -hotellin vieressä ja sisäänkäynti ravintolaan on hotellin aulan kautta. Tunnustan, että suhtaudun hieman epäluuloisesti ns. ”hotelliravintoloihin”, koska ne tarjoavat usein melko yllätyksetöntä ruokaa. Tabula Rasan löysin TableOnline -sivuston kautta, eikä siellä mainittu sijainnista muuta kuin osoite. Onneksi – ravintola olisi saattanut jäädä testaamatta.

 

Tabula Rasan sisustusta

 

Tunnelmallisen pieni ravintola

Kun löysimme sisälle parin yrityksen jälkeen (emme aluksi huomanneet sisäänkäyntiä), meitä odotti lämminhenkinen ravintola, joka on selkeästi jaettu kahteen osaan. Toisella puolella on ravintolan pöydät ja toisella muutama nojatuoli ja baaritiski, jonka edessä on baarituoleja.

 

Tabula Rasan baari

 

Tabula Rasan sisustus on harkitun hauskaa: mukavat tuolit, pitkä sohva ja seinillä tauluja muun muassa pullukasta Mona Lisasta ja omituisista koirista. Musiikkina soi hieman omia korviani rasittanut jazzahtava instrumentaalihäly. Olisin mieluummin kuunnellut hieman rauhallisempaa musiikkia.

Toisaalta, työssäni on jatkuvasti niin paljon melua, että mieluiten jättäisin musiikin kokonaan pois. Eli tässä kohtaa ammatin tuoma haitta, mitenkään häiritsevää musiikki ei ollut.

Ruokalista on napakan niukka, mutta houkutteleva. Olisin mielelläni testannut useammankin ruoan listalta, mutta kun mahani ei edelleenkään ole pohjaton, oli pakko tehdä rajausta.

 

Tabula Rasan ruokalista

 

Alkuruoka

Päädyimme ottamaan yhteiseksi alkuruoaksi puoli kiloa sinisimpukoita. Listalta luettuna annos kuulosti perusmeiningiltä: sauvignon blanc/tomaatti/valkosipuli/yrtit. 

Pöytään tuotuna annos kuitenkin yllätti positiivisesti.

 

Sinisimpukat

Listan raaka-aineiden lisäksi simpukoiden kastikkeessa oli kermaa (tai smetanaa, en päässyt selville) ja lisäksi maistoin ainakin paprikan, jota yleensä välttelen kaikissa ruoissa, mutta tässä se antoi kastikkeelle oman, vienon makunsa. Yrttinä oli käytetty runsaalla kädellä tuoretta timjamia ja totesinkin, että täytynee pikapuoliin kotona testata samantyylistä kastiketta simpukoille.

 

Sinisimpukat

 

Minä sain lisäksi rapeakuorista ja lämmintä leipää, mutta miinuksena harmittelimme, että gluteenitonta leipää ei ravintolasta tarjottu. Leipä on kuitenkin oleellinen osa simpukka-annosta, nyt Karilla jäi ikävän paljon kastiketta lautaselle.

 

Tuoretta leipää

 

Pääruoka

On todella harvinaista, että valitsemme saman annoksen pääruoaksi. Tällä kertaa kuitenkin Tabula Rasan ankka-annos vaikutti kokeilemisen arvoiselta. Listassa luki näin: ankan rintafile /vihanneksia/ punaviinikastike/mustikoita. Annoksen nimi Duck Crème de Cassis ihmetytti hieman, cassis kun tarkoittaa mustaherukkaa. Minua kiehtoi ajatus mustikoista ankan kanssa, joten valitsin annoksen.

 

Tabula Rasan ankka-annos

 

Pöytään tuotu annos ei aivan vastannut (taaskaan) listan tuomia odotuksia, mustikoita (tai mustaherukoita) en nähnyt missään.

Tosin en muistanut edes kaivata marjoja, sillä annos, jonka sain eteeni, oli huikaisevan upea. 

Annoksessa oli täydellisesti kypsennetyn ankan ja ihanan suolaisen punaviinikastikkeen lisäksi palsternakkaa sekä pyreenä että rapeana lastuna, parsaa, päärynää ja sinihomejuustoa. Nam. Erityisesti yhdistelmä ankka+päärynä+homejuusto tuo edelleen veden kielelle.

 

Ankka x 2

 

Annos oli omalla kohdallani hieman liian suuri, mutta Kari söi mielellään loput ankastani. Tässä vaiheessa istuimme ravintolassa onnelllisen typertyneinä ruoan tasosta ja annosten kekseliäisyydestä.

 

Jälkiruoka

Lempijälkiruokani -nyt ja aina- on ihan varmasti tiramisu. Listan Wana Tallinn tiramisu ei olisi kuitenkaan enää tässä vaiheessa iltaa mitenkään mahtunut vatsaani. Syytän siitä lähinnä alkuruoan yhteydessä tarjottua superherkullista leipää, jota vetelin aika monta palaa.

Sen sijaan jälkiruokacocktail – mikä ihana idea! Olen lukenut sen verran monta juttua sisarravintola Manna La Roosasta, että tiesin odottaa mahtavaa makuelämystä.

 

Rasa al Ghul

 

Valitsin yhden Tabula Rasan signature drinkeistä , Rasa al Ghulin, ja sen myötä siirryinkin sujuvasti Tallinnan lumituiskusta keskelle Karibiaa.

Rommia, limeä, omatekoista falernumia (karibialainen maustesiirappi, piti googlata), samppanjasiirappia ja appelsiinimehua, koristeena mintun lehtiä. Ilmeeni saa tässä puhua puolestaan.

 

Matkailoja ja drinksuja

 

Viinilista

Viineistä mainitsen sen verran, että Tabula Rasan viinilista koostuu pääasiassa eurooppalaisista viineistä, mikä teki viinivalinnasta hieman haastavampaa meille Uuden Maailman viineihin tottuneille. Tarjoilijamme suositteli meille ranskalaista vuoden 2014 pinot noir’ia, joka on aina varma valinta ankalle. Viinilistan hinnat vaihtelivat 30-100 euron välillä.

 

Isona plussana meille (mutta miinuksena ehkä ravintolalle) mainittakoon, että olimme ainoat asiakkaat Tabula Rasassa. Saimme siis koko ravintolasalin omaan käyttöön ja kyllähän se lisäsi romanttista tunnelmaa. Laskumme loppusumma oli muuten 90 euroa. Ei paha.

 

Rataskaevu-kadulle on siis auennut uusi ravintola, jonka ruoka ei pelkästään pärjännyt vertailuissa muihin, vaan päihitti ne ainakin makuyhdistelmien osalta, myös hinta-laatusuhde Tabula Rasassa on erinomainen. Jatkossa Tallinnassa riittäneekin ruokailuja varten se, että kulkee Rataskaevun päästä päähän.

Aikaisempia juttujani Rataskaevun ravintoloista:

Von Krahli Aed, helppoa herkuttelua Tallinnassa

Rataskaevu 16, pirullisen suosittu ravintola

 

 

 

 


Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookissa suunnittelen kaikenlaista, innostun milloin mistäkin ja jaan risteilyjuttuja. Instagramin puolella pääsee seuraamaan matkoja reaaliajassa ja fiilistelemään menneitä. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *