Rataskaevu 16, pirullisen suosittu ravintola

Tallinna on helppo matkakohde meille Etelä-Suomessa asuville ja osittain sen vuoksi myös meidänkin perheen suosituin kohde – ainakin matkustuskertojen mukaan. Tallinnan kaupat toki houkuttelevat Suomea alemmalla hintatasolla, mutta meidän ykkössyy käydä Tallinnassa on lukuisat ravintolat ja niiden hintataso.

Koska piipahdamme jälleen joulukuun alussa Tallinnassa, tässä vanhan blogin suosituin juttu Tallinnan suosituimmasta ravintolasta, Rataskaevu 16:sta.

Ravintola on perustettu alkuvuodesta 2013 ja on tällä hetkellä Tallinnan suosituin ravintola – ainakin TripAdvisorin mukaan, joten pöytävaraus on ehdoton. Me söimme ravintolassa sunnuntai-iltana ja ainakin kolme seuruetta käännytettiin pois, koska ravintolassa ei ollut tilaa, eikä varausta oltu tehty.
Iltaöinen Tallinna
Kysyin, miten aikaisin pöytä pitää nykyään varata ja tarjoilijamme (ihana Laura-Gerli) kertoi, että viikonloppuisin 3-4 viikkoa ennen kuin haluaa syömään, viikolla lounaalle voi päästä ilmankin varausta. Ravintola on siis todella suosittu ja myös melko pieni, joten kannattaa laittaa ajoissa viestiä osoitteeseen rataskaevu16@gmail.com .
Asiakkaista noin puolet on paikallisia ja toinen puoli turisteja, mutta tämä kuulemma vaihtelee paljonkin viikonpäivän mukaan. Hintataso on siis niin kohtuullinen, että paikallisetkin täällä käyvät. Ruokalistalta löytyykin paljon perinteisiä virolaisia ruokia, kuten kanaa ja porsasta, mutta niiden lisukkeet ovat hieman uudenaikaisempia.
Rataskaevu 16, itsetehtyä leipää ja virolaista voita
Söimme ja joimme todella hyvin. Alkupalaksi Kari otti linssisalaattia vuohenjuustotahnan kera ja minä söin kananmaksapateeta punaviinimarjahillon kanssa. Nam! Lisäksi pöytään tuotiin keittiömestarin isoäidin reseptillä leivottua leipää, virolaista voita ja pienet keittiömestarin terveiset. Kari sai omansa gluteenittomana ja annosten gluteenittomuuskin hoitui helposti.
Rataskaevu 16, linssisalaattia ja vuohenjuustoa
Rataskaevu 16, kananmaksapateeta ja punaviinimarjahilloa
Pääruokana minä söin Rataskaevu 16:n ’signature dishin’ (miksei tälle ole muuten hyvää suomennosta?) eli uunissa haudutettua hirvenlihaa ja Kari söi vasikanposkia. Ruokalista vaihtuu muutaman kerran vuodessa, mutta hirvenliha-annos pysyy aina valikoimassa. Molemmissa annoksissa liha oli niin mureaa, että hajosi haarukan kosketuksesta ja lisukkeet täydensivät annokset erinomaisesti.
Rataskaevu 16, signature dish
Jälkiruoaksi otimme ainoastaan juomat, minä join Vana Tallinn Creamia ja Kari single malt -viskiä. Ruoan kanssa tyhjennetyn punaviinipullon kanssa laskumme loppusumma oli 66,50€. Kuittiin tarjoilijamme piirsi vielä kukkia ja antoi sähköpostiosoitteensa, mikäli minulla olisi vielä jotain kysyttävää. (Taisin kysellä aika paljon, mutta Laura-Gerlilla oli hämmästyttävän paljon aikaa vastailla täyden ravintolaillan lomassa.)
Rataskaevu 16, kuitti
Tässä vaiheessa joku saattaa miettiä, että miten niin pirullisen suosittu. No, tarjoilijamme kertoi, että ravintolarakennukseen liittyy vanha virolainen kansantaru, jonka mukaan talossa on aikoinaan juhlittu pirun häitä. Talon omisti varakas herrasmies, joka joutui suuriin velkoihin ja yritti tappaa itsensä hukuttautumalla talon ulkopuolella olevaan kaivoon.
Kaivo Tallinnassa
Tummiin pukeutunut mies pysäytti hänet ja lupasi velkaantuneelle miehelle paljon rahaa, jos saisi muuttaa taloon asumaan ja pitää siellä juhlat. Ehtona oli kuitenkin, että kukaan ei saisi tietää juhlista mitään, ei edes palvelusväki. Mies suostui tähän ja salaperäinen asukas muutti talon ylimpään kerrokseen. Miehen palvelija kävi yöllä kurkkimassa avaimenreiästä juhlia ja löytyi aamulla kuolleena oven edestä.
Tässä vaiheessa selvisi, että asunnon vuokrannut mies olikin itse Paholainen ja siitä lähtien on ylimmän kerroksen ikkunoista yksi valeikkuna ja aina pimeänä.
Rataskaevu 16, talo
Tarjoilijamme kertoi myös, että aiemmin talossa olleet ravintolat ovat menneet konkurssiin, mutta siinä vaiheessa, kun Rataskaevu 16 oli ollut jonkin aikaa auki, heille tuli salaperäinen, tummiin pukeutunut mies asiakkaaksi. Syötyään hän kiitti ruoasta, maksoi laskunsa ja kertoi, että ravintola tulee menestymään.
En tiedä taruista, mutta sen tiedän, että ruoka, viinit ja palvelu ovat kaikki ensiluokkaisia, joten suosittelen lämpimästi seuraavalla Tallinnan -matkalla käymään Rataskaevu 16:ssa.

Ehkä olet myös kiinnostunut näistä Tallinna-jutuista:

Kivi Paber Käärid, täysin gluteeniton ravintola Telliskiven alueella

Pikapyrähdys Tallinnaan


Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookissa suunnittelen kaikenlaista, innostun milloin mistäkin ja jaan risteilyjuttuja. Instagramin puolella pääsee seuraamaan matkoja reaaliajassa ja fiilistelemään menneitä. Twitteristä mut löytää toistaiseksi aika satunnaisesti, mutta joskus kuitenkin…

 

3 thoughts on “Rataskaevu 16, pirullisen suosittu ravintola

  1. Onnistuttiin pääsemään lounasaikaan ilman varausta. Kiva miljöö, hyvä ruoka ja loistava palvelu. Mennään toistekin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.