Muistoja Krakovasta

Aloin miettiä matkakohteita, jonne haluaisin palata uudelleen ja uudelleen. Yksi tällaisista paikoista on Krakova. Matkustamisen helppous ja edullinen hintataso nostavat ennestäänkin viehättävän kaupungin erääksi suosikkikaupungeistani.

Wawelin linna

Miten sinne pääsee?

Suorat lennot Krakovaan Helsingistä kestävät noin kaksi tuntia ja pienellä pysähdykselläkään matka-aika ei veny kovin pitkäksi. Vertailin Momondossa lentoaikoja ja mm. Lufthansan ja Norwegianin lennot koneen vaihdoilla kestävät silti alle viisi tuntia. Mielestäni ihan siedettävä matkustusaika.

Krakovan lentokentältä pääsee keskustaan joko linja-autolla tai junalla. Kertamaksu linja-autoon on 4 zlotya eli noin euron ja junalippu maksaa 8 zlotya eli noin kaksi euroa. Aikataulut ja mahdollisesti muuttuvat hinnat voi katsoa ylläolevista linkeistä.

 

Krakovan Vanhaakaupunkia

Missä kannattaa yöpyä?

Itse en lähtisi kovin kauas Krakovan Vanhankaupungin alueelta etsimään yösijaa. Kuitenkin on selvää, että turistien suosimalla alueella hotellitkin ovat kalliimpia. Tässä kuitenkin pari suositusta kohtuuhintaisesta hotellista, joissa olen Krakovassa yöpynyt.

Hotel Royal Krakow

Hotel Royal sijaitsee aivan Wawelin linnan vieressä ja siitä on helppo lähteä myös Kazimierzin kaupunginosaan kävelylle. Raitiovaunut kolistelevat aivan hotellin vieressä, joten kannattaa pyytää huone puistonäkymällä, jolloin yöuni ei ole ainakaan metelistä kiinni.

Hotel Royal
Vanha kuorma-auto Hotel Royalin edessä

Hotel Wit Stwosz

Oli muuten hankala etsiä tämän hotellin tietoja, kun muistin tuon alun ja sitten sen, että perässä oli monta ässää. Löytyipä kuitenkin. Hotelli sijaitsee Vanhankaupungin reunalla ja hotellilta on lyhyt matka niin rautatieasemalle kuin turistinähtävyyksiinkin. Aamiainen on tyypillisen puolalainen eli leikkeleitä ja juustoja on runsaasti tarjolla. Kari eli niillä muutaman päivän, kun gluteenitonta tarjontaa ei ollut.

Mitä Krakovassa voi tehdä?

Vaikka mitä. Kaupungissa tapahtuu koko ajan niin paljon, että kaikkea en pysty millään tähän luettelemaan. Tyydyn siis kertomaan omat suosikkini.

Kazimierz ja Podgórze

Krakovan entinen juutalaiskaupunginosa Kazimierz on aivan Vanhankaupungin vieressä, joten sinne pääsee helposti kävellenkin. Jos talot näyttävät tutuilta, niin ei ihme. Steven Spielberg kuvasi Schindlerin listaa Kazimierzissa, vaikka oikeasti juutalaiset asutettiin viereiseen Podgórzen kaupunginosaan toisen maailmansodan aikana.

Podgórzesta löytyy myös Plac Bohaterów Getta, Geton sankareiden aukio, joka yksinkertaisuudessaan hiljentää. Suurikokoiset tuolit aukiolla symboloivat lähtöä ja poissaoloa. Täältä juutalaiset lähtivät matkaan, jolta suurin osa ei palannut takaisin.

Geton sankareiden aukio, Krakova

krakova2009-172

Oskar Schindlerin tehdas

Nyt, kun aiheeseen pääsin, en voi ohittaa Oskar Schindlerin tehdasta Lipowa -kadulla. Aikoinaan Schindler pelasti tehtaaseensa töihin juutalaisia, jotka muuten olisivat joutuneet keskitysleirille. Sodan jälkeen Schindler joutui vararikkoon ja tehdas lopetti toimintansa.

Schindlerin tehtaan muistolaatta

Nykyään tehdas toimi museona, jonka pysyvässä näyttelyssä kerrotaan Krakovasta natsien miehityksen aikana 1939-1945. Museon ikäsuositus on 14 vuodesta ylöspäin ja en ihmettele ikärajaa ollenkaan. Ajoittain museo on hyvinkin ahdistava paikka, kun tajuaa, miten järjestelmällistä sekä puolalais- että juutalaisväestön tuhoaminen oli.

Oskar Schindlerin tehdas, Krakova

Kamarimusiikkikonsertit Pyhän Aldabertin kirkossa

Hieman kevyempänä aiheena suosittelen ihan kaikille sopivia kamarimusiikkikonsertteja. Paikkana on Pyhän Aldabertin kirkko Krakovan keskusaukiolla ja konsertteja on joka ilta klo 18.00. Liput maksavat 65 zlotya eli noin 16 euroa.

Ohjelmisto vaihtelee illasta toiseen, mutta konsertti on aina huikea elämys musiikin ystäville. Olen ollut kahdesti näissä konserteissa. Ensimmäisellä kerralla ohjelmistossa oli elokuva- ja popmusiikkia ja vaikka Beatlesin Yesterday muuten kuulostaa korviini jo hieman kuluneelta, soi se tässä konsertissa lumoavan kauniisti.

Toisella kertaa kuulimme klassisempaa musiikkia ja Albinonin Adagio sai ainakin minut itkemään. Saa muuten nytkin, kun muistelen tuota konserttia.

Pretzelkoju Krakovassa

Tässä siis pieni raapaisu Krakovaan. Jos sinulle heräsi edes pieni Krakova-kuume, kannattaa käydä todellisen asiantuntijan Panun blogissa. Sieltä voit lukea muun muassa puolalaisten suosikkikaturuoasta, zapiekankasta. Itse tyydyn esittelemään pretzel-kojun, joita Krakovassa on suunnilleen joka toisessa kadun kulmassa.

Krakovaan matkaamisesta olen kirjoittanut aiemminkin:

Joskus vaan menee pieleen…


Matkailoja voit seurata myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä.

Facebookissa suunnittelen kaikenlaista, innostun milloin mistäkin ja jaan risteilyjuttuja. Instagramin puolella pääsee seuraamaan matkoja reaaliajassa ja fiilistelemään menneitä. Twitteristä mut löytää toistaiseksi aika satunnaisesti, mutta joskus kuitenkin…

4 thoughts on “Muistoja Krakovasta

    1. Kiitos, Rami! Itse asiassa viime reissulla oli vahva aikomus käydä tuolla, mutta sääolosuhteet vei voiton. Olimme varautuneet ihanaan eurooppalaiseen pääsiäiseen ja todellisuus oli nollakelin räntäsadetta. Mutta käynpä lukemassa ja jätän vinkin korvan taakse.

  1. Ihanaa lukea Krakova postuaksia. Minulle Kazimierz on se kaikkein tärkein paikka ja siellä vietämme aikaa eniten. Siksi suosittelen ottamaan Kazimerzista hotelli tai hostelli. Alueella on myös monta B&B hostellia, jotka ovat edullisia ja silti todella ihania. Itse tein viime reissusta kymmenen postausta, joissa on niin ravintoloita kuin muita kohteita.
    http://villananna.blogspot.fi/search/label/Krakow

  2. Kiitos maininnasta, lämmitti! Olen ollut niin epäaktiivinen bloggaaja viimeksi kuluneen reilun vuoden ajan, etten ollut edes huomannut tätä aikaisemmin. Nyt taas palaamassa kuvioihin ja jollakin aikavälillä lisää Puola-juttujakin luvassa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *